fbpx

Endonezyalı Afetzedelerin Yaralarını Sardık

Acil Yardım 5 Kasım 2018

Hasene Derneği Endonezya’daki afetzedelere yardımları ulaştırdı. 31.5 ton gıda yardım afetten etkilenen muhtaçlara dağıtıldı. Hasene Belçika temsilcisi Muhammed Ünal, gözlemciler Avusturya’dan Volkan Meral ve Almanya’dan Akif Özsoy’dan oluşan yardım ekibi Jakarta’dan deprem üssü Palu’ya geçerek yardım çalışmalarını takip etti. Toplam 700 aileye, içerisinde pirinç, sıvı yağ, şeker, tuz, salça, süt krem, makarna gibi 10 farklı çeşit gıda türü olan 45 kg’lık gıda paketlerinin dağıtımı yapıldı. Bunun yanı sıra çadır, battaniye, çocuk bezi yardımları da ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı.

Endonezyalı kardeşlerimize yanlarında olduğunu hissettirdik

Acil yardım ekip sorumlusu Muhammed Ünal şu bilgileri paylaştı:

HASENE International e. V.

Kreissparkasse Köln
IBAN: DE80 3705 0299 0149 2890 54
BIC: COKSDE33XXX

“İlk olarak partner kurum ile yapacağımız yardımın detaylarını görüştük. Partner kurum güzel bir hazırlık yapmış. Palu’da, deprem ve tsunaminin etkilerini görmek için bölgeyi dolaştık. Bölgedeki insanlar 20 bin kişinin kayıp olduğunu söylüyor. Bölgede yaşanan toprak kayması sebebiyle bir yerleşim yerinin tam 1.5 km yer değiştirmiş. Yaşanan deprem ve akabindeki tsunami önüne koca koca evleri arabaları katmış, kat kat yapmış; insanlar toprak altında kalmışlar. 15 metre aşağılara kadar kazı işlemleri yapılmış. Kayıp olan kişilere ulaşmak için 2 haftalık arama çalışmaları yapılmış, ulaşabildiklerine ulaşılmış, arama kurtarma çalışmaları sona ermiş. İnsanlar çaresizlik içerisinde kendi cenazelerine dahi ulaşamayacak durumdalar. Bölgeyi dolaşırken, insanların toprakları kazdıklarına tanık olduk. Bölgeyi incelerken kendi aramızda, ister misiniz, şuradan bir el görelim, kurtaralım ya da kayıp kimselere ulaşalım, cesetleri bulalım diye düşündüğümüz oldu. Bir mahalle komple toprak altında kalmış.

20 €
Soğuktan Üşüyene Kuraklıktan Etkilenene
5002

Acil Yardım Çağrısı

0

Dağıtım esnasında, buradaki insanlar bizi gördüklerine son derece memnun oldular, duygulandılar, bizi kucakladılar. Endonezya insanı bizi çok seviyor ve bekliyormuş onu gördüm. Yapacağımız yardımların afetzede kardeşlerimizin yaralarını sarmada çok çok küçük bir yardım olduğunu biliyoruz. Onların yanlarında olduğumuzu, onlarla birlikte olduğumuzu söylemek, acılarını paylaşmak istediğimizi göstermek önemliydi. Bizim şu anki yaptığımız yardımlar pansuman tedavisi. Daha kalıcı projeler arkasından gelecek. Kalıcı yardım için neler yapabileceğimizin araştırmasını da burada yaptık.

Daha önce Arakan’daki acil yardım çalışmalarına katılmıştım. Burada, bölgeyi gördüğümde Arakan aklıma geldi. Arakan’dan kaçan kişilerin Bangladeş’te derme çatma çadırlara sığınmışlardı. Burada ona benzer bir durum var. Palu’da 100 bin insan yaşıyor. Bunların 20 binin kayıp olduğunu düşünürsek, yaşanan afetin bir şehirden ne kopardığı konusunda bir kanaat sahibi oluruz. 25 – 30 bin kişi çadırlarda yaşıyor. Evi zarar görmeyenler bile tedirgin. İnsanlar evlerinin önüne derme çatma çadırlar kurmuşlar, orada kalıyorlar. Evleri tamamen yıkılan çok mağdur var. Yapılan her bir yardım çok önemli. Daha fazla yardım yapmak gerekiyor.”

Bir okulun bahçesinde çadırda kaldık

Hasene’nin acil yardım ekibinde yer alan Volkan Meral çalışmalarla ilgili şunları söyledi:

“Palu şehrine geldiğimizde karşılaştığımız durum bizi çok şaşırttı. Yerle bir olan köyler, birbiri üzerine binen yerleşim yerleri, üst üste geçen toprak katmanları ve altına aldığı binalar, arabalar ve canlar. Gördüklerimiz medyada yansıyandan çok daha vahim olduğunu gösteriyordu. Deprem ve ardından gelen tsunami yerleşim alanlarını oturulmaz hale getirdiği gibi, iş yerleri, devlet daireleri, okullar da hizmet veremez hale gelmiş. Afetin olduğu noktaları ziyaret ettikten sonra afetzedelerin yerleştirildiği geçici çadır bölgelerine geçtik ve yardımları mağdur ailelere kendi ellerimizle dağıttık. Bu geçici çadır bölgelerinin dışında, depremden evleri zarar görmüş ve kendi evlerinin yanına çadır kurmuş olan afetzedeler vardı. İnsanların ilk etapta ihtiyaç duyduğu şey gıda, giysi ve çadır. Geçici çadır bölgelerindeki mağdurların ihtiyaçları çok daha fazla.

Palu şehrinde 4 gün kaldık. Şehirde bir okulun bahçesinde çadırlarda yattık. Afetzedelerin nasıl bir duygu içerisinde olduklarını yakinen hissettik. Allah kimseye böyle bir felaket yaşatmasın. Endonezyalıların zor şartlarda dahi mütevazı halleri ve güler yüzleri takdir edilecek bir davranış olarak hafızama kazındı. Çocuklara çikolata dağıtırken, almadığını düşündüğümüz bir çocuğa da uzattık. Çocuğun bize verdiği cevap insanlık dersi niteliğindeydi: ‘Ben hakkımı aldım, almayanlara verin.’ Çocuksun, herşeyini kaybetmişsin, ormanın içerisinde bir çadırda kalıyorsun ve insan hakkını düşünüyorsun. Bu hali refah düzeyi yüksek ülkelerde yaşayan insanlarda dahi göremeyebiliyoruz. Allah bizleri hak ve hukuktan ayırmasın. Yaptığımız yardımlar ile buradaki insanların yaralarını sarmaya, yaralarına melhem olmaya çalıştık. Yardım yapan tüm duyarlı insanlardan Allah razı olsun.”

Haber: Murat Kubat