fbpx

Balkanlarda Kumanya Yardımı

Kumanya 3 Mayıs 2020

Binlerce kumanya Balkanlardaki ihtiyaç sahiplerine ulaştı

Kumanya kampanyasını başarıyla tamamlayan Hasene, koronavirüs salgını mağdurlarına ve ihtiyaç sahiplerine gıda paketleri ulaştırmayı sürdürüyor. Balkan ülkelerindeki binlerce ihtiyaç sahibine ve koronavirüsle mücadele eden sağlık ve güvenlik görevlilerine yardım ulaştırdıklarını söyleyen İslam Toplumu Milli Görüş Teşkilatı Balkanlar Bölge Başkanı Edin Salkoviç bölgedeki koronavirüs mağduriyetini ve Hasene’nin Balkanlarda yaptığı kumanya yardımlarını anlattı:

İşsiz ve mağdurlara kumanya paketleri ulaştırdık

HASENE International e. V.

Kreissparkasse Köln
IBAN: DE80 3705 0299 0149 2890 54
BIC: COKSDE33XXX

“Balkanlar yakın geçmişte yaşadığı savaşlar sebebiyle mağdur bir coğrafya. Koronavirüs salgını sebebiyle Balkan ülkelerinde yaşayan insanlar daha da mağdur duruma geldiler. Uygulanan sokağa çıkma yasağı gündelik çalışması ile geçinen insanları zor duruma düşürdü. Balkan ülkelerindeki en önemli istihdam alanlarından birisi turizm olduğu için, bu süreçte geçimlerini bu sektörden sağlayan insanlar işsiz kaldılar. Örneğin son 2 ay içerisinde Bosna Hersek’te 30 binden fazla kişi işsiz kaldı. Bu süreç Sırbistan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Arnavutluk gibi hemen hemen tüm Balkan ülkeleri için aynı seyir takip etti. Koronavirüs kapsamında Balkan ülkeleri mart ayında sıkı önlemler almaya başladı. Bu süreçte biz de harekete geçtik ve ilk olarak Arnavutluk Tiran’da bilhassa yaşlı ve ihtiyaç sahibi insanları belirleyip gıda yardımı ulaştırdık. Yine şu sıralar Arnavutluk’ta Hasene derneğimizin kumanya kampanyası kapsamında 1.200 kumanya paketini ihtiyaç sahiplerine dağıtıyoruz. Sırbistan’da üç bölgede, Sancak, Preşova, Belgrad ve çevresinde toplam 3 bine yakın kumanya paketinin dağıtımını gerçekleştirdik.

Kumanya yardımlarını Makedonya’daki ihtiyaç sahiplerine de ulaştırdık. Bilhassa ülkenin doğusunda çok fazla mağduriyet olduğu için kumanya dağıtımlarını orada gerçekleştirdik. Makedonya’da toplam 1.500 kumanya paketi ihtiyaç sahiplerine ulaştı. Karadağ’da bine yakan kumanya paketi mağdurlara ulaştırıldı. Yaptığımız yardım çalışmalarından dolayı Karadağ başmüftüsü oradaki temsilciliğimize uğrayarak bizzat teşekkür etti. Bosna Hersek’te 1.500 kadar kumanya paketinin dağıtımı bugünlerde gerçekleştirilecek. Hakeza Kosova’da bine yakın kumanya paketi mağdurlara ulaştırdık. Kosova’da günlük kazancıyla geçimini sağlayan, virüs salgını sebebiyle çalışamayan, çok mağdur durumda olan Romen ihtiyaç sahiplerine ulaştık ve gıda paketlerini verdik.”

Çok dua alıyoruz

“Yardım ulaştırdığımız insanlardan çok dua alıyoruz. Kumanya paketlerini yalnızca Müslümanlara değil, ihtiyaç sahibi başka dinden insanlara, Hristiyan komşularımıza da dağıttık. Onlar böyle bir şeyle ilk defa karşılaştıklarını ifade ettiler ve çok sevindiler. Savaşların aynı toplumda yaşayan farklı dinden ve ırktan insanları birbirlerine karşı ötekileştiren yönüne karşı, yaptığımız yardım çalışmaları insanları birbirlerine karşı daha da yakınlaştırıyor. İnsanlar arasında bir gönül köprüsü kuruluyor. Bütün bunların sağlanmasına vesile olan Hasene’ye, tüm bağışçı ve gönüllülerine teşekkür ediyorum. Ramazan ayının rahmet ve bereketini toplumda bu boyutu ile yaşatmaya çalışmanın sevincini bizler de yaşıyoruz. Üsküp’te Hristiyan genç bir aile, her nereden öğrendi ise yardım yaptığımızı, bize mağduriyetini ifade eden, ‘Selamun aleykum’ ile başlayan bir mesaj yazdı. Bu aileye de kumanya yardımında bulunduk.”

Sağlık ve güvenlik görevlilerine iftar yemeği dağıtıldı

“Koronavirüs salgını ile en önde mücadele eden sağlık ve güvenlik görevlilerini motive etmek, onlara desteğimizi sunmak maksadı ile iftar yemeği dağıtımında bulunduk. Yeni Pazar’da bu süreçte üstün gayret gösteren polis teşkilatı mensuplarına, Yeni Pazar’da bu süreçte oluşturulan Covid Hastanesindeki hastalara, hastalarla ilgilenen sağlık çalışanlarına ve doktorlara iftar yemeği dağıttık. Ayrıca İtfaiye çalışanlarına ve acil serviste çalışan doktorlara da iftar yemeği ulaştırdık. Bu çalışma ile; koronavirüs salgınıyla mücadelede üstün gayret gösteren sağlık personeli ve güvenlik görevlilerine toplam 500 iftar yemeği ulaştırdık. Polis teşkilatı yetkileri çalışmadan dolayı memnuniyetlerini ifade etti; hastanenin baş hekimi, “Bizi hatırladığınız ve bizim yanımızda olduğunuz için bizi sevindirdiniz, çok teşekkür ediyoruz.”ifadelerini kullandı. Yeni Pazar’da gerçekleştirdiğimiz bu çalışmanın benzerini Saraybosna’da da yapmak için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz.”

Hasene Bosna Aşevi

“Hasene’nin Saraybosna’daki aşevinde koronavirüs sebebiyle mağduriyetler oluştuğunda haftalık kuru gıda paketleri hazırlattık ve dağıttık. Şu an haftanın dört günü sıcak yemek çıkarıp ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz; diğer günlerde de hazırladığımız gıda paketlerini buradan muhtaçlara dağıtıyoruz. Yardımları yaşlılık ve hastalık sebebiyle gelemeyecek durumda olan ihtiyaç sahiplerinin evlerine teslim ediyoruz. Şu an toplam 220 kişiye aşevinden çıkan sıcak yemekleri ve gıda yardımlarını ulaştırıyoruz. Dağıtım yaptığımız kişiler arasında işsiz olan, gerçekten evlerinde yiyecek yemeği olmayan ihtiyaç sahipleri de bulunuyor. 70, 80, 85 yaşlarındaki yaşlılarımıza sadece bu süreçte değil, diğer ay ve günlerde de gıda yardımında bulunuyoruz. Özellikle Genç Müslümanlar Teşkilatı üyesi olan yaşlılara, ki onlar şimdi kimsesiz, her 15 günde bir gıda paketi ulaştırıyoruz. Tam burada şu anekdotu anlatmam lazım.”

Aliya’dan diğergamlık örneği davranış

“Rahmetli Aliya İzzetbegoviç’in dava arkadaşlarından Eşref Çampara vardı. Aliya 1946-1949 yıllarında daha genç yaşlarında hapse bu arkadaşı ile birlikte düşmüştü. Aliya’nın ailesi var ama Eşref Çampara ailesini ikinci dünya savaşında kaybettiği için kimsesi yoktu. Aliya ailesine ‘Bana gıda paketi gönderirken, aynı içerikte Eşref kardeşime de göndereceksiniz ve bana bunu böyle yaptığınızı kanıtlayacaksınız; eğer ona göndermezseniz ve bana bunu kanıtlamazsanız gönderdiğiniz paketi almayacağım’ diye ailesine mesaj gönderiyor.” Hasene’nin Balkanlar’daki insani yardım çalışmalarını işte biz bu duygu ve düşüncelerle yürütmeye çalışıyoruz.