fbpx

Arakan Çalıştayı: “Rohingya Krizi: Sırada ne var?”

Arakan 17 Mayıs 2022

Hasene derneği Arakan çalıştayını Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da gerçekleştirdi.

2023 yılında yine Bosna Hersek’te gerçekleştirilecek olan ikinci Arakan konferansına hazırlık mahiyeti taşıyan çalıştayda uluslararası düzeyde akademisyenler, siyasetçiler, aktivistler ve konunun uzmanı katılımcılar söz aldı.

“Rohingya Krizi: Sırada ne var?” üst başlığında yapılan çalıştayda; Arakan komisyon başkanı Muhammet Turhan, emekli general Mahfuzur Rahman (Bangladeş), Arakan Rohingya Ulusal Örgütü Başkanı Nurul İslam, Eski İnsan Hakları Başkanı Prof. Dr. Seweryn Antoni O”zdowsky (Avustralya), Graham Thom (Uluslararası Af Örgütü), uluslararası ilişkiler uzmanı Dr. CRM Abrar, Dr. Habib Siddiqui ve IGMG Genel Başkanı Kemal Ergün konuşma yaptı.

HASENE International e. V.

Kreissparkasse Köln
IBAN: DE80 3705 0299 0149 2890 54
BIC: COKSDE33XXX

Çalıştayın ardından Saraybosna Bildirisi yayınlandı.

Hasene Başkanı Mesud Gübahar Arakan çaılştayını değerlendirdi. Mazlum ve mağdurların yanında olduğunun altını çizen Gülbahar, Arakanlı mazlum ve mağdurların sesi olmayı sürdüreceklerini ifade etti.

“Arakan konferansı ve çalıştayını Arakan’da yaşanan katliamı toplumumuza duyurmak ve uluslararası düzeyde bir farkındalık oluşturmak maksadıyla gerçekleştirdik.

Dünya gündemi çok çabuk değişiyor. Bu hızlı değişim içerisinde yaşanmış ve yaşanıyor olan mağduriyetleri sık sık hatırlatmak gerekiyor.

Bu kapsamda Arakanlı farklı sivil toplum kuruluşlarını ve kanaat önderlerini de bir araya getiriyoruz. İkinci Arakan konferansını 2023 yılında Bosna Hersek’te gerçekleştirmeyi planlıyoruz.

Neden Bosna Hersek diye akla bir soru gelebilir. Bosna Hersek’in yakın tarihinde yaşadığı soykırım sebebiyle burada yapmayı anlamlı buluyoruz.

Soykırım paydasında buluşan iki toplumu yine bu paydada bu hadiseler bir daha yaşanmasın diye buluşturmak amacını güdüyoruz.

Arakan çalıştayı bu kapsamda verimli geçti ve bir de Saraybosna Bildirisi çıktı. Bunu kamuoyu ile paylaştık. Mazlum ve mağdurların sesi olmaya devam edeceğiz.”

Arakan Çalıştayı Saraybosna Bildiri Link