fbpx

Çad’ın Gaba Köyü’nün su sorununu komple çözüyoruz

Su Kuyusu 16 Haziran 2023

Çad’ın Gaba Köyü’nün su sorununu komple çözüyoruz

Hasene Uluslararası İnsani Yardım Derneği Afrika’da Çad’ın Gaba Köyü’nde Su ve Kalkındırma Projesi kapsamında bir çalışma başlattı. Alt yapısı ile birlikte köyün su ihtiyacını komple karşılamayı hedefleyen ve bölgenin kalkınmasına olanak sağlayan çalışmanın detaylarını Hasene Su Kuyusu Projeler Sorumlusu Cengiz Kadırgan ile konuştuk. Proje, bölgenin uzun yıllar boyunca su sorununu çözmeyi amaçlıyor.

 

HASENE International e. V.

Kreissparkasse Köln
IBAN: DE80 3705 0299 0149 2890 54
BIC: COKSDE33XXX

Bu proje fikri nasıl ortaya çıktı?

Projenin fikri, Hasene olarak ülkelerde gözlem yapan ekiplerimizin karşılaştıkları sorunları ve tecrübeleri raporlamasıyla ortaya çıkmıştır. Ayrıca partnerlerimizden gelen geri bildirimler ve ihtiyaçlar doğrultusunda projeler oluşturulup hayata geçirilmektedir. Çad’ın coğrafi şartları ve Gaba köyünün başkentten uzak olması nedeniyle su sıkıntısı yaşayan bir yer olması, bu projenin geliştirilmesinde etkili olmuştur. Sahada yapılan çalışmalar ve geri bildirimlerle su sorununu çözmeye yönelik bu proje geliştirilmiştir. Projeyi oluştururken bölge nüfusu ve diğer şartları göz önünde bulundurarak uzun vadeli bir proje hedeflenmiştir.

 

Neden Çad, neden Gaba Köyü?

Projede Çad’ın seçilmesi ve Gaba Köyü’nün tercih edilmesi ülkelerden gelen talepler ve ihtiyaçlar doğrultusunda yapıldı. Hasene’nin ekipleri, gözlem yapmak ve rapor hazırlamak amacıyla bölgelere gönderiliyor. Farklı ülkelerden farklı talepler olabiliyor, bu talepler sağlık ocağı, hastane, okul, medrese gibi çeşitli ihtiyaçlar olabiliyor. Çad’ın Gaba köyünde de su sıkıntısı başta olmak üzere böyle bir talep ortaya çıktı. Bölgede su, sağlık ocağı ve yeterli eğitim kurumu bulunmaması dikkatimizi çekti. İlk olarak bölgenin su sorunu çözülerek, diğer projelerle de destek sağlanmasını hedefliyoruz.

 

Projenin hayata geçmesi için ne kadarlık bir maliyet gerekiyor? Bu yardımı almak için ne tür tanıtım faaliyetleri yürütüyorsunuz?

Projeyi hayata geçirebilmek için yüksek bir maliyet gerekiyor. Başlangıçta 250-300 Bin € civarında bir maliyet öngörülüyor. Ancak süreç ilerledikçe planlar ve bölge halkının talepleri doğrultusunda ek ihtiyaçlar ortaya çıkabilecektir. Projeyi hayata geçirebilmek için Hac döneminde kutsal topraklarda yapacağımız tanıtım çalışmaları ile hayırseverlerin desteğini talep edeceğiz.

Önceden kutsal topraklarda Hac dönemi su kuyuları çalışmaları için toplanan yardımlar, bu projeye evrilerek 2022 Aralık Umresi ile derin sondajlı güneş enerjisi sistemi ile desteklenen şadırvanların inşasına başlandı. Hasene’nin geçmiş dönem tecrübeleri ve talepleri dikkate alınarak kalıcı projeler adı altında bu çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Hacılar ve Umrecilerden gelen bağışlarla bu projenin hayata geçmesini hedefliyoruz. Tüm yardımseverler bu projenin hayata geçmesi için desteklerini sunabilirler tabii. Proje için belirlenen miktar toplandıktan sonra yapılan bağışları da yine bu tür çalışmalar için yönlendirmiş olacağız. Bu projenin temel alınarak devamında örnek çalışmaların destekleneceği ve bölgenin su ihtiyacıyla birlikte tarımsal ve hayvancılık alanlarının da desteklendiğini ifade etmeliyim.

 

Bu projenin normal açılan su kuyularından en bariz farkları, avantajları ve dezavantajları nedir diye sorsam, neler söylersiniz?

Bu projenin normal açılan su kuyularından en bariz farkları ve avantajları şu şekildedir: Proje 3 km’lik bir alanı ve 10 binden fazla kişiyi kapsamaktadır. Büyük bir depodan bölgenin tamamına su dağıtımı yapılmaktadır. Derin bir sondaj ve güneş panelleriyle desteklenen motorlu sistemle su, farklı noktalara dağıtılmaktadır. Diğer su kuyularına göre avantajları ise binlerce kişiye otomatik bir sistemle tek bir noktadan su sağlanabilmesi, yenilenebilir enerji kullanılması ve kontrolün tek bir noktadan sağlanmasıdır. Projede sürekli takip eden bir görevli bulunmakta ve bizlere düzenli olarak raporlar sunulmaktadır.

 

Bu tür projelerin devamı gelecek mi? Neden?

Bu tür projelerin devamı gelecektir. Hasene yardım derneği, mazlum ve mağdurlara yardım etmeyi kendine misyon edinmiş bir kurumdur ve birçok benzer projenin gerçekleşmesine öncülük yapmaktadır. Bu yolda yürüyen büyük yürekli insanlarla birlikte daha nice güzel projeler hayat bulacaktır.

 

Projeye destek olmak isteyen yardımseverler nasıl katılabilirler?

Projeye destek olmak isteyen yardımseverler, Hasene’nin ülke ve bölge temsilcileriyle iletişime geçerek bu proje ve diğer projelerde yardımcı olabilirler. Ayrıca www.hasene.org adresinden ilgili alanları seçerek desteklerini sunabilirler.

 

Röportaj: Murat Kubat