fbpx

Güven En Büyük Sermayemiz

Kurban 18 Haziran 2023

Kurban Kampanyası ‘23

Güven En Büyük Sermayemiz

Hasene Derneği, bu yılki kurban kampanyasını “Kurbanla Kardeşlik Sürsün” sloganıyla yürütüyor. Yüzlerce gözlemci, 100 ülke ve bölgede görev yapacak. Kampanya ve detayları hakkında yoğun çalışmalar içinde olan Kampanyalar Sorumlusu Erol Aldemir ile konuştuk.

Kurban Bayramı’na çok az bir süre kaldı. Kampanya nasıl gidiyor, genel bir değerlendirme yapabilir misiniz?

HASENE International e. V.

Kreissparkasse Köln
IBAN: DE80 3705 0299 0149 2890 54
BIC: COKSDE33XXX

Evet, Kurban Bayramı’na çok az bir süre kaldı. Çalışmalarımız tüm yoğunluğuyla devam ediyor. 450 gözlemcimizi ülkelere göndermek için hazırlık yapıyoruz. 25 Haziran itibarıyla ülkelere gidişler başlayacak. Ülkelerde vize, aşı gibi temel şartların gerçekleşmesi ve gözlemcilerimizi ülkelere göndermek için yoğun çaba sarfediyoruz. Gözlemcilerimiz, görev yapacakları ülkelerde partner kurumlarla irtibat halinde, organizasyonu en iyi şekilde yapmak için görüşme halindeler.

Kurban Kampanyası, yaptığımız organizasyonların en zoru ve en yoğunu. Gidecek ülkelerin çokluğu, gözlemci sayısının fazlalığı ve işin meşakkatli olması nedeniyle büyük bir organizasyon. Bu kadar büyük bir organizasyonda illaki sıkıntılar çıkıyor. Amacımız, bu sıkıntıları minimize ederek bize verilen kurban bağışlarını ilgili ülkelerde en uygun şekilde kesim ve dağıtımlarını sağlamaktır.

Yüzlerce gözlemci, kampanya için yüzlerce ülkeye gidecek. Gözlemcilerin hazırlıkları, çalışmaları ve heyecanı hakkında neler söylersiniz?

Yaklaşık 450 gözlemci, 100 ülke ve bölgede görev yapacak. Her ülkeye gidecek olan ekibin bir ülke sorumlusu bulunuyor. Ülke sorumlusu olarak seçtiğimiz gözlemcilerimiz, daha önce o ülkede görev yapmış, ülkede konuşulan dile hakim olması, organize kabiliyeti ve sevk-idare konusunda tecrübeli arkadaşlarımız arasından seçiliyor. Kurban kampanyasında görev yapacak gözlemcilerimiz arasında ilk defa giden arkadaşlarımız da var. Bu güzel bir hayra aracılık etmekten dolayı onlarda heyecanlı bir hava gözlemliyoruz.

Korona salgını döneminde gözlemci gönderemediğimiz dönemler oldu; o dönemlerde çalışmaların aksamaması için partner kurumlarımız üzerinden yürütmüştük. Ancak bu sene yaklaşık 450 gözlemciyi 100 ülke ve bölgeye ulaştırmış olacağız.

Kurban kampanyasında bu seneki hedeflere ulaşmak için neler yapıyorsunuz?

Geçen sene 200 binden fazla kurban bağışı aldık. Hasene’ye ve kurban kampanyasına olan her yıl artan teveccühü görebiliyoruz. Bu bağışlar, Hasene’ye duyulan güvenin bir ifadesidir.

Kampanyanın tanıtımını televizyonlarda ve sosyal medya mecralarında yapıyoruz, ancak en büyük tanıtımı gözlemcilerimiz kendileri yapıyor. Gözlemcilerimiz, kendi çevrelerinden kurban bağışı toplayarak bize iletiyorlar. Daha fazla mazlum ve mağdura kurban eti ulaştırabilmek için yoğun çalışma sürdürüyorlar. Gözlemcilerimizin kampanyaya sayısal katkısı oldukça büyük. Geçen sene yaklaşık 55 bin kurban hisse bağışının yaklaşık 430 gözlemcimiz tarafından kendi çevrelerinden toplandığını söyleyebilirim. Avrupa’nın 10’dan fazla ülkesi, Avustralya, Kanada, Amerika ve Türkiye’den, yaklaşık 38 bölgeden yüzlerce gözlemcimiz kurban kesim ve dağıtımın yapılacağı ülkelere gidiyor. Gözlemci göndermemiz, kampanya noktasında güven konusunda herhangi bir soru işareti bırakmıyor.

Türkiye’de Şubat ayında büyük bir deprem yaşandı. Deprem bölgesine kampanya bağlamında nasıl bir çalışma yürüteceksiniz?

Türkiye’de yaklaşık 30 ilde kurban çalışması yürüteceğiz. Depremin yaşandığı illere ise öncelik vereceğiz. Gözlemcilerimiz bu bölgelere gidecek ve kendi elleriyle kurban etlerini ihtiyaç sahiplerine ulaştıracaklar.

Bağış yapmak isteyen bağışçılara yönelik olarak son olarak neler söylemek istersiniz?

Mazlum ve mağdur coğrafyalarda insanların durumu gözler önünde. Onların yanında olduğumuzu hissettirmemiz önemlidir. Bağışçılarımız destekleriyle bu hissi güçlendiriyor. Bağışçılarımız destek oluyor, bizler aracılık ediyoruz; kurban ibadetiyle veren el ile alan el arasında hayır köprüsü inşa ediyoruz. Bize güvenen tüm bağışçılarımıza teşekkür ediyoruz. Bu büyük kampanyaya bağışlarını son ana bırakmamalarını ve acele etmelerini istirham ediyoruz.

Röportaj: Murat Kubat