fbpx

ARAMA KURTARMA EKİBİ “SARDİ HASENE” KABİLİYETİYLE GÖZ DOLDURUYOR

hasene 18 Nisan 2024

 İsveç’te faaliyet gösteren ve ikisi Hasene gönüllüsü olmak üzere 15 kişiden oluşan uluslararası uzman kurtarma ekibi SARDİ HASENE (Search And Rescue Dogs International), toplumsal olaylardaki etkin müdahale gücüyle hayatlara umut oluyor. Ekipte yer alan eğitimli köpekler ise verilen mücadelenin kahramanları arasında bulunuyor.


SARDİ HASENE’nin Başarısı Yoğun Eğitim Temposunda Saklı
 Ekip, haftada 4-5 kez antrenman; yılda ise 3-4 kez çeşitli tatbikatlar gerçekleştiriyor. Ayrıca ekip her gün en az bir kişi tarafından deprem uygulamalarını izliyor. Hızlı müdahale kabiliyetleri için olası deprem durumlarında ekip, uçuşa yakın bir depoda toplanıyor. Bu depoda, telsizlerden çadırlara, tulumlardan arızalı aydınlatma lambalarına kadar gerekli her şey mevcut. Büyük depremlerde, Hasene koordinatörleri hızlıca bilgilendirip uluslararası iş birliği kapsamında yardım sağlanıyor.  Köpekler ise ormanda, hasar altında, suda, çığ altında ve tam karanlık ortamda arama yapabilmek için titiz bir iki yıllık eğitimden geçiriliyor.

HASENE International e. V.

Kreissparkasse Köln
IBAN: DE80 3705 0299 0149 2890 54
BIC: COKSDE33XXX

Kahramanmaraş Merkezli Depremlerde Etkin Rol Oynadılar
 Ekip, 2023’teki Fas depremine 6 kişi ve 2 arama köpeği göndererek enkaz altında kalanları kurtarmada önemli bir çaba sarfetti. Kahramanmaraş’taki depremde ise 16 kişinin hayatını kurtardılar.
 İsveç’te, terör saldırıları veya doğal afetler söz konusu olduğunda yaklaşık 30 arama-kurtarma köpeği hazır bulunmasına rağmen bu köpekler genellikle yurt içinde görev almaktadır. SARDİ HASENE ise, İsveç’ten uluslararası göreve çıkabilen ve arama-kurtarma ekibi gönderebilen tek kuruluş olma özelliğini taşımaktadır.

“Bu Ekibin Başında Olmak Gurur Verici”

SARDİ HASENE Koordinatörü Hüseyin Karaca, özellikle afet durumlarında ekibin hızlı ve etkin tepki verebilmesinin önemine değindi. Karaca, afetlerde ilk olay yerine gelebilen nadir ekiplerden olduklarını, organizasyon becerileri sayesinde daha çok insana ulaşabildiklerini vurguladı. Ayrıca Hasene International Başkanı Bekir Altaş’ın da ekibe sağladığı büyük katkıyı da belirterek, “Hasene’nin 100’den fazla ülkede yer alması sayesinde iletişimin hızı, bizi bu noktaya taşıyor” dedi.

SARDİ HASENE, Uluslararası Basında Geniş Yer Buldu
 Yapılan arama-kurtarma çalışmaları neticesinde yüzlerce insana ulaşan SARDİ, uluslararası basının da dikkatini çekti. Yapılan faaliyetlerin başarıya ulaşması ile yazı ve işitsel medyada geniş yer bulan SARDİ HASENE, uluslararası alanda etkili ve hızlı hareket kabiliyetinin yanı sıra tecrübeli kadrosuyla arama-kurtarma operasyonlarında insan hayatının kurtarılasında söz sahibi olmaktadır.