fbpx

Avrupa’da soğukta, Avustralya’da sıcakta evsizlere uzanan el

Kumanya 3 Şubat 2019

On binlerce kilometre ötede, Avustralya’da Hasene mobil aşevi evsizlere yemek ikram ediyor. Avrupa’da Sıcak Yemek İkramı aksiyonu eksilere varan soğukta devam ederken, Avustralya’daki çalışmalar evsizlere ulaşmak maksadı ile 42 derece sıcaklıkta yütürülüyor. Her iki çalışma da toplumdan, evsizlerden ve yerel yönetimlerden takdir topluyor. Hasene Avustralya Başkanı Hamit Soylu ile Hasene mobil aşevinin hizmetlerini ve evsizlere yemek ikramı aksiyonunu konuştuk

.

HASENE International e. V.

Kreissparkasse Köln
IBAN: DE80 3705 0299 0149 2890 54
BIC: COKSDE33XXX

Hamit Bey Hasene mobil aşevi ne zamandır hizmet veriyor?

Mobil aşevimiz 10 aydır hizmet veriyor. Yaptığımız bu hizmetle ilgili olarak çok güzel geri dönüşümler alıyoruz. Genelde yemek ikram ettiğimiz kimseler evsiz, işsiz, yardıma muhtaç insanlardan oluşuyor. Köprü altlarında yatıp kalkan, aracımızın bulunduğu yerde yatıp kalkan evsizler var. Hatta içlerinde küçük çocuklu aileler de var. Onlara yadım etmekten dolayı memnuniyetimiz çok büyük.

Yemek olarak ne ikram ediyorsunuz?

İkram ettiğimiz yemekler; et burger, patates kızartması, kavurma, pilav, salata, mercimek çorbası, tavuk biryani ve sosis.

Yemek ikramını nerede ve ne zaman yapıyorsunuz?

Dağıtımlarımızı Melbourne şehir merkezi, Victorie market ve Franklin Street’te gerçekleştiriyoruz. Hasene mobil aşevimiz Melbourne’de hâlihazırda her pazar günü akşam saat 7 sularında evsizlere yemek dağıtımını sürdürüyor. Aşevimiz ayrıca Melbourne ve çevresinde olası doğal afet ya da acil yardım durumu söz konusu olduğunda mağdurlara yemek dağıtma kapasitesine de sahip. Melbourne dışındaki şehirlere de aracımız hizmet götürebilmektedir.
Müslüman kimliğimizden dolayı bize büyük saygı duyuyorlar

Pekiyi evsizler yaptığınız ikrama nasıl tepki veriyor?

10 €
5008

Avrupa'da Sıcak Yemek

0

Dağıtımlarımız anında, insanların mobil aşevini park edip dağıtıma hazır hâle gelene kadar sakin ve saygılı bir şekilde beklediklerini gözlemliyoruz. Müslüman kimliğimizden dolayı bize büyük saygı duyuyorlar. İzinsiz birşey almıyorlar ve sürekli teşekkür ediyorlar. Evsizler yemekleri çok lezzetli bulduklarını da ifade ettiler. Görevlilerimizden biri şunu paylaştı: “Dağıtıma gelene kadar evsiz insanlardan korkardım, saygısız ve kaba olduklarını düşünürdüm. Ama burada gördüm ki, çok kibar ve çok saygılılar. Öyle ki, yemek ikram ettiğimiz her birinin özellikle gelip görevli arkadaşlara tek tek teşekkür etmesi açıkçası beni çok duygulandırdı ve tekrar dağıtımlarda görev alma isteğimi artırdı. Bu imkânı bize sunan Hasene yetkililerine çok çok teşekkür ediyorum.”

Yemek dağıtımına kimler katıldı/katılıyor?

Ben her dağıtımda hazır bulundum. Ayrıca yardımcım Yasin İlhan, Hasene komisyon üyeleri, IGMG Avustralya Bölge Gençlik Teşkilatı Başkanı Fatih Büyükyazıcı, Avustralya Bölge Kadınlar Teşkilatı, Dandenong, Meadow Heigts Şubeleri Kadınlar Teşkilatı, Avustralya Kadınlar Gençlik Teşkilatı, Dandenong, Meadow Heights, Carigiburne Kadınlar Gençlik Teşkilatı’ndan arkadaşlarımız katıldı. Katılan görevli kardeşlerimiz çok mutlu olduklarını ve tekrar katılmak istediklerini belirttiler.

Bu hizmete toplumdan ne tür tepkiler geliyor?

Yapmış olduğumuz hizmeti gören bir şahıs bize gelip güzel bir çalışma yaptığımızı, ilaçlama şirketi olduğunu ve aşevimizi ihtiyaç hâlinde ilaçlama, temizleme suretiyle katkıda bulunmak istediğini söyledi. Dağıtımlara dönük olumsuz bir tepki almadık.

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Her şeyden önce Allah’ın bizlere vermiş olduğu imkânları ve nimetleri paylaşmaktan, insanların gözlerindeki sevinci görmekten, onları mutlu etmekten dolayı çok mutlu olduğumu ifade etmeliyim. Bu sebeple bütün dağıtımlarda hazır bulundum. 2018 yılı ilk yılımızdı. Güzel bir çalışma ortaya koyduk. Eksiklerimiz de olmuştur elbette. Onları da tamamlayarak, sonraki senelerde daha donanımlı ve kapsamlı hizmetleri sürdürmeyi düşünüyoruz. Şu ana kadar yaklaşık 500 kişiye yemek ikram ettik. Şu an her pazar günü akşam saat 7 sularında çalışmalarımızı devam ettiriyoruz.