23 Ocak 2020
Hasene 16 Ülkeye Acil Yardım Ulaştırıyor
Hasene 16 ülkeye Acil Yardım Çağrısı bağlamında yardım ulaştırıyor. Moğolistan’da toplam 2 bölge, 9 köyde kömür yardımında bulunulurken, Pakistan’da ise üç bölge, on bir şehirde yürütülen acil yardım çalışmaları ile soğuktan etkilenen bin yetime kışlık giysi dağıtıldı.
“Donma Tehlikesi Korkusu Yaşadık”
Moğolistan’daki yardım çalışmasının ülke sorumlusu olan Hasene Güney Bavyera Temsilcisi Yavuz Erat, ülkedeki durumu ve yardım çalışmalarını şöyle anlattı: “Bu bölgede yaşayan nüfusun % 30 kadarı Doğu Türkistan kökenli insanlardan oluşuyor. Kömür yardımlarını ulaştırırken aşırı derecede soğuk olduğu için çok zorlandık. Arabadan inip 10 metre ötedeki evlere geçerken bile çok zor anlar yaşadık. Yardım çalışmalarına dair görüntü almakta zorlandık. Sabahın beşi gibi başlayan yardım çalışmalarımız gecenin geç vakitlerine kadar sürdü. Yardımları ulaştırıken yolların olmayışı, arazi şartlarında yolculuk edişimiz bizi zorlayan diğer bir etkendi. Buz tutmuş su birikintilerinin üzerinden geçtik. Arabamız bozulduğunda donma tehlikesi korkusunu yaşadığımı söyleyebilirim. Arabanın içerisinde battaniyelere sarılarak bekledik. Yollarda 3 defa tekerimiz patladı. Hülasa zor şartlar içerisinde ihtiyaç sahiplerine kömür yardımlarını ulaştırdık; ama hamdolsun değdi.”
HASENE International e. V.
Kreissparkasse KölnIBAN: DE80 3705 0299 0149 2890 54
BIC: COKSDE33XXX
“Daha Fazla Kömür Yardımı Yapmalıyız”
Acil Yardım Çağrısı
Yardımların ulaştırıldığı bölgeyle alakalı da bilge veren Erat, “5-6 bin nüfuslu köylerde yerleşim yerlerinin % 60’ı çadırlardan oluşuyor. Altay Bayan Ulgii bölgesinde merkezde yer alan, ihtiyaç sahibi, çadır ya da barakalarda yaşayan insanların çoğunluğuna ulaştık. Kömür yardımı 555 aileye yapılde ve yaklaşık 3.000 kişiyi bu kış ısıtacak. 555 aile de muhtaç, dul, fakir, fukara, yetim, bir geliri olmayan insanlardan oluşuyor. Moğolistan’daki tek önemli geçim kaynağı hayvancılık. 3.2 milyonluk bir nüfusa sahip. Tarım imkânları yok. Bölgenin en büyük sıkıntılarından bir tanesi de suyun kıtlığı. Yağmur ve kar yağışı yoğun değil. Moğolistan’da 9. ayda başlayan kış 4. Aya kadar sürüyor. Yapmış olduğumuz kömür yardımı 1,5 – 2 ay kadar onları ısıtacak. Buradaki ihtiyaç sahiplerine daha fazla kömür yardımı yapmalıyız. Ülkede asgari ücret 90-100 dolar civarında olduğunu söylediler. İnsanlar mağdur. Hayat şartları zor.” ifadelerini kullandı.
Bin Yetime Kışlık Giysi Yardımı Yapıldı
Pakistan’daki acil yardım çalışmaları ile ilgili konuşan ülke sorumlusu Bayram Ali Kukal şunları söyledi: “1.000 yetime 3 farklı bölgede mont, şapka, eldiven ve kışlık şaldan oluşan kışlık acil yardım giysi paketi yardımında bulunduk. Keşmir’de 9 ayrı bölgede 878 yetime, Pencab bölgesinde 39 yetime, Hasene’nin yaptırdığı bir okulun bulunduğu Hayber Pahtunhva bölgesinin Charsadda şehrinde 83 yetime içerisinde kışlık mont, kışlık şapka, eldiven, erkek ve kızların soğuktan korunmak için kullandığı şalın bulunduğu kışlık giysi yardımında bulunduk. Yardımlar ile 552 erkek, 448’i kız yetim çocuğa ulaşıldı.”
Ali Kukal Charsadda şehrinde yetim çocuklara kıyafet yardımında bulunurken yaşadıkları bir anı şu sözlerle aktardı: “Charsadda’da 80’den fazla yetime yardım ettik. Soğukların da etkisiyle hediye çantasını alan çocuklar çantayı hemen açıp montu giyme telaşına düştüler. 4 yaşlarında yetim bir çocuk dağıtımda montu elinde yanımıza geldi ve bize birşeyler söylemeye başladı. Montunu geri vermek istiyor, beğenmedi galiba diye düşündüm ilk başta. Daha sonra arkadaşlar tercüme etti, montunu açmış, ‘bana montumu giydir, üşüdüm’ demek istiyormuş. Hemen montunu giydirdim, kucakladım. O an havanın soğukluğu kaybolmuş, sıcacık bir duygu sarmıştı içimi. Çocukların o anki mutluluğu çok farklıydı. Allah bu mutluluğu yaşatan, veren el bağışçılarımızdan razı olsun.”